به گزارش خبرگزاری حوزه، نشست علمی نظام محورهای کلان و موضوعات پژوهشی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت روز گذشته از سوی انجمن اقتصاد اسلامی حوزه علمیه قم در سالن اجتماعات انجمنهای علمی حوزه برگزار شد، حجتالاسلام والمسلمین سید حسین میرمعزی در این نشست اظهار داشت: در بررسی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت باید مفهوم پیشرفت، الگو، اسلامیت و مفهوم ایرانیت بررسی شود.
وی با بیان این که مقصود از پیشرفت در الگو، حرکت از وضعیت موجود جامعه به سمت وضع مطلوب اسلامی آن میباشد، ادامه داد: البته منظور از آن، تنها توسعه مادی نبوده و یک امر معنوی به سمت هدفها، پر کردن خلاها و تکامل می باشد.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: این پیشرفت همان رسیدن به حیات طیبه یعنی زندگی گوارا، همراه با آسایش و آرامش و در کل، سعادت دنیا و عقبی است.
حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی الگوب موردنظر را ساختاری که به توضیح نظریهی اسلامی ایرانی پیشرفت میپردازد معرفی کرد و گفت: این الگو باید جامع، کلان، نظاممند و غیر قابل تفسیرهای متعدد باشد.
وی با بیان این که اسلامیت الگوی پیشرفت، باید مبتني بر گزارههاي إخباري اسلام و در چارچوب گزارههاي حكمي اسلام باشد، ادامه داد: این بدان معناست که باید بر اساس فهمی اجتهادی از منابع اصیل دینی نظریه اسلامی پیشرفت استخراج شده تا بر اساس آن الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تدوین گردد.
این اقتصادان حوزوی گفت: در اين تلقي نظريه اسلامي پيشرفت نظريهاي است كه از ثابتات اسلام استنباط ميشود و نظريهاي براي تمدن اسلامي از ابتدا تاكنون است. از اين رو، همهی كشورهاي اسلامي ميتوانند با راهنما قرار دادن اين نظريه و تطبيق آن بر شرايط اقليمي، تاريخي و فرهنگي خود به الگوي پيشرفت اسلامي سازگار با شرايط كشورشان دست يابند.
وی همچنین درباره مفهوم ایرانیت گفت: نظريه اسلامي پيشرفت با شرايط ثابت اقليمي، فرهنگي و تاريخي ايران، به الگوي اسلامي ايراني پيشرفت میرسد و اين الگو سند بالا دستي همه اسناد، سياستگذاري و برنامهريزي كشور است. همچنین شرايط ناپايدار و موقت بايد در سطح سياستها و برنامهها مورد توجه قرار گيرد.
حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی در ادامه به نظام کلان الگو اشاره کرد و گفت: این محورهای کلان الگو شامل فلسفه الگو، نظریه اسلامی پیشرفت، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و سازو کار اجرای الگو میباشد.
وی خاطرنشان کرد: فلسفه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت از نوع فلسفه های مضاف به امور (و نه علوم) است که با نگاه فرانگر عقلانی به توضیح مباحث کلی پیرامون این الگو میپردازد و به منزله پارادايم و هسته سخت الگو است.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که نظریه اسلامی پیشرفت به مجموعه نظاممندی از مفاهیم، اصول موضوعه، قوانین و راهبردها اطلاق میشود که در ساختاری منطقی و مبتنی بر مبانی بينشي و ارزشي اسلام مقوله پيشرفت را تبيين ميكند،
گفت: این محور مشتمل بر ترسيم وضعيت مطلوب اسلامی، اصول تحليل و آسيب شناسي وضعيت موجود، اصول راهبردهاي تغيير و معيارها و شاخصهاي پايش است.
حجتالاسلام والمسلمین میرمعزی افزود: در کنار این موضوعات، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیز مشتمل بر آینده پژوهی، مطالعات محیطی، ترسیم وضعیت مطلوب اسلامی ایرانی، تحلیل و آسیبشناسی وضعیت موجود ایران، اصول راهبردی پیشرفت اسلامی ایرانی و معیارها ومحورهای پایش میباشد.
وی سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، نقشه راه اجراء الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و نقشه راه پایش الگوی اسلامی
ایرانی پیشرفت را ساز و کار اجرای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت دانست و گفت: سند الگو یعنی این که نظام حکومتی از ميان اين نظريات و الگوها بايد با ملاكهاي مورد نظر خود يكي را انتخاب نمايد و در نهايت نظريه و الگوي منتخب به عنوان سند بالا دستي همه اسناد سياستگذاري و برنامهريزي كشور خواهد بود.
این اقتصاددان حوزوی با بیان این که نقشه راه اجرا، بیانگر چگونگي اجرای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است،ادامه داد: نقشه راه پایش نیز بیانگر مراحل و فرآیند ارزشیابی و بازخوردسنجی و تکمیل، اصلاح و بازنگری در مراحل اجرا است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: فلسفه الگوي اسلامي ايراني پيشرفت در حقيقت پارادايم و هسته سخت الگوي اسلامي ايراني پيشرفت در همه عرصهها است که در هر يك از عرصهها لازم است نظريه اسلامي پيشرفت، الگوي اسلامي ايراني پيشرفت و سازكار اجراي الگو در ارتباط با آن عرصه تبيين شود